Belgische gerecht legt bankfraude bloot

Het Belgische gerecht heeft een internationaal netwerk blootgelegd dat geld steelt via het internet en doorsluist naar Oost-Europa. Dat schrijft de krant De Tijd. Vaak hebben mensen het niet door dat er geld van hun rekening werd gehaald.

In de lente van 2007 brak er paniek uit bij de Belgische banken. De sterk beveiligde onlinebankdiensten van KBC, Dexia en Argenta werden met succes gekraakt door criminelen. Ook in Duitsland en Denemarken gebeurde iets gelijkaardig. Dat leidde tot een internationaal onderzoek, waarbij het federaal parket een beroep deed op de speurders van de nationale computereenheid van de federale politie. De Tijd kon de resultaten van het onderzoek inkijken.

Al snel bleek dat de computers van de getroffen klanten besmet waren met een computervirus dat pas in actie treedt als men online bankiert. Vervolgens treden er zogenaamde "muilezels" in actie. Het gestolen geld wordt op hun bankrekening gestort en een paar uur later sluizen ze het geld door naar de top van de piramide in Rusland en Centraal-Europa. In ruil mogen ze een deel van de buit houden.

Kleine bedragen

Omdat te hoge bedragen snel zouden opvallen, steelt men met opzet kleine bedragen, niet meer dan 4.000 euro. Als de banken de diefstal vaststellen, betaalt men het bedrag meteen terug. Het federaal parket roept de banken op alle hackings van onlinebankrekeningen aan te geven. Uit een onderzoek van het parket blijkt dat de banken heel wat hackings stilhouden.

Meest gelezen