CDA gaat toch praten met partij van Wilders

De Nederlandse christendemocratische partij CDA heeft groen licht gegeven voor informele gesprekken met de liberale VVD van Mark Rutte en de anti-islampartij PVV van Geert Wilders. CDA had tot nu toe geweigerd om over een rechtse regering te praten. Wilders reageert tevreden.

De beslissing komt er na een urenlange vergadering van de partijtop. Voorzitter Maxime Verhagen (foto) zei na de bijeenkomst dat zijn partij nu "zonder voorwaarden" informele gesprekken zal voeren met de PVV en VVD. "We hebben unaniem besloten om gevolg te geven aan het verzoek van informateur Lubbers", zei hij.

Oud-minister-president Ruud Lubbers (CDA) werd deze week door koningin Beatrix aangeduid tot informateur. Hij zei dat hij eerst wil nagaan of er een rechts kabinet kan komen, iets wat zijn partij tot dan altijd had afgewezen.

Maxime Verhagen benadrukt dat regeren met de PVV voor hem mogelijk is, maar er mag niet worden geraakt aan het budget voor ontwikkelingssamenwerking of aan de vrijheid van godsdienst. PVV-voorzitter Geert Wilders (kleine foto) laat weten dat hij "blij" is dat het CDA nu toch wil praten, en looft de beslissing om dat "zonder voorwaarden" te doen.

Op 9 juni gingen de Nederlanders stemmen. Of er nu een rechtse regering komt, is nog lang niet zeker.