Gebuisden op stresstest beloven beterschap

De Europese financiële sector reageert opgelucht op de resultaten van de stresstest van de Europese Unie. De drie landen met "gebuisde" banken, Spanje, Duitsland en Griekenland, beloven dat ze de banken zullen bijspringen.

De Europese Unie had in totaal 91 banken onderzocht op hun kansen om een volgende economische en financiële crisis te kunnen doorstaan. Zo werd gekeken of die een rampscenario's zoals de recente financiële crisis zouden overleven zonder extra kapitaal of hulp te moeten zoeken. Bij die scenario's ging men uit van een recessie die twee jaar lang zou duren, aangevuld met een crisis op de woningmarkt waarbij de prijzen met 50% zouden dalen.

7 van de 91 onderzochte banken zouden extra kapitaal moeten zoeken als er weer een economische en/of financiële crisis zou losbarsten. Het gaat om vijf Spaanse spaarkassen, de Griekse ATEbank en de Duitse HypoReal Bank. Die landen beloven nu beterschap.

De Spaanse minister van Financiën Elena Salgado verdedigt haar land en zegt dat Spanje de laatste maanden extra op de rooster is gelegd. "Bij ons is 95% van ons financieel systeem onderworpen aan de stresstest, terwijl dat in andere landen maar 60% is", zegt ze. 

Maar Spanje belooft wel dat de overheid de zwakkere banken zal bijspringen met extra kapitaal. "De zwakkere banken overschrijden allemaal de 4% eigen kapitaal, maar de ministers van Financiën hebben beslist dat de banken die geen 6% eigen kapitaal hebben, hun kapitaal moeten verhogen", zegt Miguel Angel Fernandez Ordonez, voorzitter van de Spaanse Centrale Bank (foto). "Dus doen we wat de ministers vragen."

Ook Duitsland en Griekenland die elk één gebuisde bank hebben, beloven in te grijpen. 

Meest gelezen