Leek leidt gebedsdienst van begrafenis in Halle

In Halle geldt vanaf september een nieuwe regeling voor uitvaartplechtigheden. Overleden parochianen zullen een gebedsdienst krijgen geleid door een leek. Iets later volgt dan een gezamenlijke eucharistieviering onder leiding van een priester voor alle overledenen van de maand.

De nieuwe regeling is ingegeven door personeelstekort. In de parochiefederatie Halle zijn er momenteel nog maar 2 priesters voor 9 kerken. Voor de parochianen zelf verandert er uiteindelijk niet zo veel, stelt Raymond Decoster, de deken van Halle.

"We hebben 7 vormingsdagen georganiseerd om de mensen op te leiden en als het geen eucharistieviering is, kan iedereen voorgaan in het gebed. Zo'n nieuwe formule bevat een uitgestelde eucharistieviering. De uitvaartplechtigheid is maar een voorspel en een maand later is er dan wel een eucharistieviering waarin alle doden van de voorgaande maand op een zondagse viering herdacht worden."