Noord-Korea dreigt met nucleaire oorlog

Noord-Korea dreigt zijn "nucleaire afschrikmiddel" in te zetten als antwoord op de militaire oefeningen die de VS en Zuid-Korea morgen houden. Washington reageert koeltjes op de verklaringen uit Pyongyang.

Op een regionale veiligheidsconferentie eerder deze week bestempelde Noord-Korea de geplande manoeuvres al als "een bedreiging voor de regionale vrede" en nu doet Pyongyang daar een schepje bovenop. Het stalinistische regime zal volgens het nationale persbureau zijn "nucleaire afschrikmiddel" inzetten en is klaar voor een "heilige oorlog". Noord-Korea heeft de voorbije jaren al twee keer -met wisselend succes- een atoombom getest.

De geplande manoeuvres beginnen morgen in de Japanse en Gele Zee en zullen vier dagen duren. Het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger houden hun "war games" met 8.000 soldaten, zo'n 100 jachtvliegtuigen en 20 marineschepen, waaronder het vliegdekschip USS George Washington dat gisteren aankwam in de Zuid-Koreaanse haven Busan (foto). Washington en Seoel willen met de oefeningen de "Noord-Koreaanse agressie" intomen.

"Oorlog van woorden"

De verhouding tussen de beide Korea's (die officieel nog steeds in staat van oorlog verkeren, red.) is de afgelopen maanden tot onder het vriespunt gezakt na het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip, volgens een internationaal onderzoek door Noord-Korea. Pyongyang ontkent echter in alle toonaarden.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Amerika geen interesse heeft in "een oorlog van woorden". Noord-Korea komt wel vaker af met grote verklaringen en dreigde in het verleden ook wel eens met militaire actie. Maar de oplopende spanning tussen de landen doet de stabiliteit in de regio alvast geen goed. China heeft kritiek op de oefeningen die "de regionale spanningen zullen versterken", aldus Peking.