Storm Bonnie zwakt af, BP hervat het werk

De tropische storm Bonnie nadert de Amerikaanse kust aan de Golf van Mexico, maar is intussen afgezwakt. Oliemaatschappij BP moest de afgelopen dagen de schepen die de olieramp bestrijden, uit voorzorg evacueren. Maar nu zal BP weer aan de slag kunnen gaan.
De Development Driller II boort 1 van de 2 noodputten, maar lag enkele dagen stil.

Bonnie, zo werd gevreesd, zou een krachtige tropische storm zijn. Ondertussen is de depressie afgezwakt en haalt Bonnie momenteel nog windsnelheden van 45 kilometer per uur en minder.

BP zegt dat het nu alles in gereedheid brengt om snel te kunnen verderwerken aan de "noodputten" die voor een definitieve oplossing moeten zorgen voor de kapotte boorpijp. De Britse oliereus vermoedt dat de werken een week tot tien dagen vertraging opgelopen hebben, omdat de schepen uit voorzorg geëvacueerd werden.

BP boort diep onder water in Libië

Volgens de Britse krant Financial Times begint BP over enkele weken te boren naar olie en gas voor de kust van Libië. De bron ligt 1.700 meter diep onder de zeespiegel, dat is 200 meter dieper dan de kapotte Macondobron in de Golf van Mexico.

BP sloot in 2007 een akkoord met Libië om het olie- en gasveld te ontginnen. De oliemaatschappij ontkent dat het gelobbyd heeft bij de Britse regering om Libische gevangenen vrij te krijgen. Volgens Amerikaanse senatoren maakte de vrijlating van Abdelbaset Al-Megrahi, de enige veroordeelde van de Lockerbie-aanslag, ook deel uit van de deal tussen BP en Libië.