Taliban nemen twee VS-soldaten gevangen

Afghaanse opstandelingen hebben twee Amerikaanse soldaten gevangen genomen ten zuiden van Kaboel. Dat heeft een woordvoerder van de taliban gezegd. ISAF, de NAVO-macht in Afghanistan, wil geen commentaar geven op de mededeling.

Volgens een correspondent van het persbureau Reuters ter plaatse roepen lokale radiostations een Amerikaanse verklaring om waarin een beloning van 20.000 dollar beloofd wordt voor informatie die kan leiden tot de behouden vrijlating van de soldaten.

Nog in Afghanistan zijn vandaag vijf Amerikaanse soldaten gedood bij twee verschillende bomaanslagen. Dit jaar sneuvelden er al 397 buitenlandse soldaten in Afghanistan, zo berekende het persagentschap AFP op basis van de onafhankelijke website icasualies.org. In juli sneuvelden al 75 soldaten. Juni was met 102 slachtoffers de recordmaand sinds de start van de militaire interventie eind 2001. Sinds het begin van de oorlog kwamen al 1.965 soldaten om, onder wie 1.205 Amerikanen.

Doden in Pakistan

Twee Amerikaanse onbemande vliegtuigen hebben vandaag in het noordwesten van Pakistan vier raketten afgevuurd op een complex dat zou gebruikt worden door islamitische strijders. Daarbij werden 16 Pakistanen gedood volgens Pakistaanse bronnen.

Het gaat om een complex in Dwasarak, een dorp dat 40 kilometer ten westen ligt van Wana, de belangrijkste stad in de woelige provincie Zuid-Waziristan. Dat is een bolwerk van de opstandelingen.

Het nieuws werd bevestigd door twee hoge verantwoordelijken van de Pakistaanse veiligheidsdiensten. Volgens hen zijn de gedode Pakistanen militanten.