Voorraad aan geneesmiddelen bijna uitgeput

Door een staking bij het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline dreigen de voorraden van bepaalde geneesmiddelen bij apothekers en ziekenhuizen uitgeput te raken.

Het personeel van het distributiecentrum van GSK in Evreux in Frankrijk had al op 29 juni het werk neergelegd. Het bedrijf schrapt 848 jobs in Frankrijk, waarvan 798 in Evreux. De werknemers eisten de uitbetaling van een bonus waar ze volgens sociale akkoorden recht op zouden hebben. Dinsdag is het werk weer hervat, maar de distributie van de geneesmiddelen verloopt nog altijd moeilijk. GSK belooft dat na het weekend de logistieke problemen opgelost zullen zijn.

Van sommige GSK-geneesmiddelen bestaan generische varianten, maar ook die producten raken stilaan opgebruikt. "We hebben een voorraad van 2 à 3 weken", zegt Rob Opdecamp, apotheker bij het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt. "Maar augmentine hebben we bijvoorbeeld al niet meer in voorraad, geen enkele gram hebben we nog. Dat is ongehoord. Op 30 jaar tijd heb ik dit nog nooit meegemaakt."

Meest gelezen