"Al Qaeda heeft Franse gijzelaar geëxecuteerd"

Michel Germaneau (foto), een 78-jarige Fransman die sinds april gegijzeld was in Mauretanië, is vermoord. Dat vertelt de lokale tak van Al Qaeda aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Parijs zoekt uit of het bericht klopt. Het Franse leger had de voorbije dagen enkele aanvallen uitgevoerd tegen de rebellengroep.

Germaneau was een gepensioneerde ingenieur die maanden geleden ontvoerd werd door Al Qaeda in de Maghreb. Het Franse leger heeft de afgelopen dagen, samen met het leger van Mauretanië, verschillende aanvallen uitgevoerd tegen de rebellengroep. Twintig tot dertig Franse militairen streden mee op Afrikaanse bodem in een poging om de gijzelaar vrij te krijgen. Daarbij zijn zeker zes leden van Al Qaeda gedood.

De woordvoerder van Al Qaeda zegt dat ze Germaneau hebben omgebracht, "uit wraak voor de zes mensen die het Franse leger heeft vermoord". De Franse president Nicolas Sarkozy laat onderzoeken of de gijzelaar inderdaad is omgebracht. Hij roept een spoedvergadering samen.

Heel wat kritiek op Franse legeractie

Frankrijk en Mauretanië kregen de afgelopen dagen heel wat kritiek voor hun legeractie. De oppositie in Mauretanië is erg boos dat het leger de grens met Mali is overgestoken tijdens de gevechten. De regering van Mali heeft nog niet gereageerd.

Maar ook buurland Algerije is ontevreden. De regering vreest dat de conflicten met Al Qaeda in de Magreb zullen escaleren als gevolg van de Franse actie.

Meest gelezen