"Het had mijn zus of vriendin kunnen zijn"

De Love Parade lokt traditioneel ook heel wat Belgen naar Duitsland. Ook bij het drama in Duisburg gisteren waren er landgenoten aanwezig. Een aantal van hen doet hun verhaal aan de redactie.

Ben Graf was met een groepje van zes aanwezig op de Love Parade. Eenmaal voorbij de controle was het duidelijk dat men de toestroom van mensen niet meer aankon."Links en rechts werden de hekken gesloopt en klommen mensen op de bermen naar omhoog. De politie stond machteloos."

Daardoor ontstond er volgens Graf even wat ademruimte, maar niet voor lang. "De mensenmassa bleef groeien achter ons en achteraf gezien zagen we toen de basis voor een groot drama. De massa groeide in de tunnels, op de helling en aan de versperring bovenaan." (zie ook het kaartje dat Ben Graf ons doorstuurde, red.).

Later vond het groepje een rustig plekje. "Hier hebben we gedanst, gelachen en gefeest terwijl mensen platgewalst werden in een tunnel waar ik net was. Ik heb tranen in de ogen als ik er aan denk. Het had mijn zus van 17 kunnen zijn die daar werd geplet voor mijn ogen, of mijn vriendin."

Jean-Paul Rooseleer en Vera van Tilburg waren voor het eerst op het technofeest. Toen ze in de late middag aankwamen, zagen ze dat er heel wat mensen al terugkeerden. "We hebben een uur rondgewandeld op zoek naar een toegang. Op vele plaatsen was de doorgang afgesloten, telkens werden we in massa doorgestuurd zonder veel uitleg." Toen het koppel maar niet binnen raakte, vroegen ze aan een politieman meer uitleg. Die vertelde hen het dramatische nieuws. Vooral de slechte organisatie viel hen op. "Naar Duitse normen (en ik heb al vele Duitse beurzen voor mijn werk bezocht) was dit een fiasco qua organisatie, en dit voor zo'n mega-event."

Miguel Daelemans hoorde dat een aantal van zijn vrienden op weg waren naar de Love Parade dus besloot hij in zijn auto te springen en naar Duisburg te rijden. Hij moest voorbij heel wat versperringen en massa's volk en had geen goed gevoel bij dit alles. "Mensen waren echt niet happy zoals de andere edities die ik heb meegemaakt, iedereen zat vol stress door het lange wachten." Daarom besloot hij naar België terug te keren. Later hoorde hij het nieuws van de doden en werd hij ongerust over zijn vrienden. Gelukkig bleken die ongedeerd. Sommige onder hen had zelfs niets gehoord over de feiten.

"Na 7 edities meegemaakt te hebben van de Love Parade, denk ik wel dat het deze keer afgelopen is voor mij. Het waren geweldige belevenissen in Berlijn, maar dit? Nee, mij zien ze daar niet meer, ik ben mijn leven nog niet moe!".