Afrikaanse Unie zegt het ICC de wacht aan

De Afrikaanse Unie (AU) verwerpt de aanklacht van genocide tegen de huidige Soedanese president Omar Al Bashir. In de Oegandese hoofdstad Kampala zijn leiders van Afrikaanse landen bijeen voor een top van de AU, Al Bashir zelf is daar niet bij. De top staat in het teken van het terrorisme.
Onder meer de Palestijnse leider Mahmoed Abbas en de Libische president Moe'ammar al-Khadaffi zijn in Kampala.

Vele Afrikaanse leiders ergeren zich aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ze beschuldigen het ICC van "partijdigheid". Alle mensen tegen wie het ICC al een arrestatiebevel uitvaardigde, zijn Afrikanen. De AU besliste vandaag dat ze geen toelating zullen geven voor een kantoor van het ICC op Afrikaanse bodem.

Daarenboven zullen ze geen gevolg geven aan de arrestatiebevelen van het ICC, zo zeggen de leiders. Het ICC vaardigde een arrestatiebevel uit tegen Al Bashir (kleine foto) voor oorlogsmisdaden en voor genocide. Dat is een erg zware aanklacht voor een zittende president.

Volgens het ICC zijn lidstaten internationaal nochtans verplicht om de arrestatiebevelen op te volgen. Vorige week was Al Bashir op bezoek in zijn buurland Tsjaad, maar Tsjaad weigerde hem op te pakken en uit te leveren.

"Tegen een staatshoofd in functie een arrestatiebevel lanceren, doet afbreuk aan de Afrikaanse solidariteit, maar ook aan de vrede en veiligheid in Afrika waarvoor we jaren gewerkt hebben", zegt Bingu wa Mutharika, de president van Malawi, die ook de AU voorzit. Ook andere topfunctionarissen van de AU zeggen dat het arrestatiebevel de vrede in Afrika ondermijnt.

Zuid-Afrika, Botswana en Ghana gaan niet akkoord met de resolutie over Al Bashir. Die landen willen de bevelen van het ICC niet zomaar naast zich neerleggen, maar ze zitten verveeld met het thema. "Hij verdeelt ons", zeggen diplomaten.

Museveni zoekt steun voor strijd tegen Al Shabab

De Oegandese president Yoweri Museveni bouwt in Kampala aan een troepenmacht van de AU in de strijd tegen de islamitische rebellen van Al Shabab in Somalië.

Tijdens de finale van het WK voetbal hebben die rebellen twee weken geleden aanslagen gepleegd in Kampala. Daarbij zijn 17 Oegandezen omgekomen.

Museveni is vastberaden om de militaire strijd tegen Al Shabab ernstig op te voeren. Al Shabab controleert grote delen van Somalië en van de hoofdstad Mogadishu. De eigenlijke regering is zwak en geniet weinig steun van de bevolking.