Boeteprocessie trekt door de Veurnse straten

Zo'n 10.000 mensen zijn naar Veurne afgezakt voor de jaarlijkse Boeteprocessie, die al sinds 1646 bestaat.

Ongeveer 1.000 figuranten beeldden taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament uit. Op het einde van de optocht droegen enkele boetedoeners een groot kruis met zich mee. Sommigen waren blootvoets en allen droegen een pij en kap (foto). De boeteprocessie staat in het teken van lijden en boete doen. Het aantal anonieme boetedoeners is groter dan andere jaren.

Bij de duizenden toeschouwers is ook kardinaal Godfried Danneels (foto, rechts). Hij zat in de eretribune naast burgemeester Jan Verfaillie (CD&V, foto, links). De boeteprocessie gaat al sinds 1646 uit in Veurne.

Ook de Zwitserse ambassadeur kwam naar Veurne. Hij was vorig jaar ontstemd over een actie van het Belgische leger. Toen vond een onaangekondigde inval in het stadhuis van Veurne plaats. Drie mannen deden zich voor als veiligheidsdiensten van de Zwitserse ambassade. Het ging om een oefening voor het veiligheidspersoneel van Defensie. Het stadsbestuur van Veurne nodigde hem nu uit.

Meest gelezen