Chavez pookt de spanningen met Colombia op

"Als Colombia een aanval op ons grondgebied lanceert, dan zal Venezuela de oliekraan naar de Verenigde Staten toedraaien", zo heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez gedreigd. Hij drijft zo de spanningen tussen de buurlanden nog wat op.

Afgelopen week verbrak Venezuela alle banden met Colombia. De regering van Colombia had gezegd dat Venezuela onderdak biedt aan rebellen van de FARC-guerrilla. Chavez pikte dat niet, en zette alle Colombiaanse diplomaten het land uit. Daarnaast bracht de regering het leger in de hoogste staat van paraatheid.

Chavez annuleert nu een bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havanna, waar hij een toespraak zou geven ter ere van de nationale feestdag van dat land. "Een aanval van het Colombiaanse leger is nu waarschijnlijker dan ooit", zo geeft hij als reden voor de annulatie van zijn bezoek. Hij zegt dat zijn inlichtingendiensten informatie kregen dat Colombia een gewapende aanval zal uitvoeren.

Zijn dreigement om geen olie meer te leveren aan de VS dient om de spanningen nog wat verder op te drijven. Washington is een bondgenoot van de rechtse Colombiaanse regering, maar een vijand van het socialistische regime van Chavez.

De Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties komt eerstdaags bijeen voor spoedoverleg over de ramkoers  van Colombia en Venezuela. Desondanks schatten vele waarnemers de kans op een militaire strijd tussen de twee landen eerder klein in.