Di Rupo spreekt met zeven partijen samen

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft vergaderd met vertegenwoordigers van zeven partijen samen. "Het gesprek is goed verlopen en wordt morgen voortgezet", zegt de woordvoerder van de PS. Het is de eerste keer dat Di Rupo de voorzitters samenbrengt.

Zondagavond werd de bijeenkomst iets na negen uur afgerond. Waar de vergadering plaatsvond, is niet meegedeeld aan de pers. Om welke partijen het gaat, wil de woordvoerder van Di Rupo ook niet meedelen. De kans is groot dat het om de partijen uit de Vlaamse regering gaat (CD&V, N-VA en SP.A) en aan Franstalige kant de PS en het CDH, samen met de twee groene partijen, Groen! en Ecolo.

De vijf eerste partijen zou Di Rupo willen samenbrengen rond de begroting en andere beleidsbeslissingen, terwijl de twee groene partijen enkel zouden meediscussiëren over de staatshervorming. Daarmee blijft Di Rupo op de twee sporen werken die hij begin deze week had vooropgesteld.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet had dat plan nog getorpedeerd toen ze zei dat alle partijen die onderhandelen over de staatshervorming ook in de regering moeten zitten. Milquet wil de groene partijen dus in de regering, SP.A-voorzitster Caroline Gennez trad Milquet bij.

Maar de groene partijen hebben na een onderhoud met Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf laten verstaan dat ze geen vragende partij zijn voor regeringsdeelname, maar dat ze wel vanuit de oppositie de regering zullen steunen bij beslissingen over de staatshervorming. Zo komt Di Rupo aan de vereiste tweederdemeerderheid om de staatshervorming ook door te voeren.

De afgelopen dagen heeft preformateur Di Rupo vooral bilaterale contacten gehad met verschillende partijen. Het gezamenlijk overleg is een nieuwe stap, hoewel het niet duidelijk is in welke richting.

Meest gelezen