Hard ontwaken na drama op Love Parade

Duitsland is in shock na het drama op de Love Parade in Duisburg. Door een te grote toestroom van volk brak er gisteravond paniek uit en vielen er 19 doden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers en hun familie.

Negentien doden, tientallen zwaargewonden en duizenden mensen die vreesden voor hun leven. Het was een hard ontwaken voor Duitsland na de tragedie op het bekende dansfestijn voor technoliefhebbers.

Veel feestvierders zijn gisteravond niet meer thuis geraakt en zaten rond het station van Duisburg na te praten over wat er was gebeurd. Verslagenheid en gelatenheid wissen elkaar af, maar verbazing over wat er gebeurd is, is er niet echt. "Deze mensenmassa was gewoon teveel", zegt een jongeman aan het station.

Aan het station ook veel mensen die door de drukte niet op het festivalterrein zijn geraakt. Daar waren ze eerst erg boos en teleurgesteld over, maar de meesten zijn ergens opgelucht dat ze aan de paniek ontsnapt zijn.

Voor wie al bij het podium stond, amper 400 meter verder, was dit een Love Parade als een andere. "De muziek ging gewoon voort, het feest ging door. Het is pas als mijn moeder mij een sms stuurde dat ik wist wat er gebeurd was", zegt een Duitse feestvierde.

De plaats van het drama, de tunnel achter het station, blijft vandaag hermetisch afgeloten

Merkel betuigt medeleven

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de bondspresident Christian Wulff hebben hun medeleven aangeboden. "Het is vreselijk dat deze ramp dood en lijden zaait op een vredevol festival vol met gelukkige jonge mensen", zegt Merkel in een mededeling. "Ik ben zwaar aangedaan door het drama en het lijden".

Bondspresident Wulff eist alvast dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het drama. Volgens ooggetuigen was de toestroom vanaf het begin al te hoog. Sommige festivalgangers waarschuwden nog de veiligheidsdiensten nog voor het drama zich afspeelde. Toen het terrein uiteindelijk werd afgesloten, brak er snel paniek uit in de tunnel onder het station, de enige hoofdingang. De voetgangerstunnel was weliswaar groot en had een afgescheiden in- en uitgang, maar de paniek die uitbrak, was te groot.