Onderzoek naar "dood door schuld" op Love Parade

Het openbaar ministerie in Duitsland stelt een officieel onderzoek in tegen onbekenden wegens "dood door schuld" naar het dodelijk incident tijdens de Love Parade in Duisburg gisteren. Door een te grote toestroom van volk brak er gisteravond paniek uit in de toegangstunnel en vielen er 19 doden. 16 slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Bondskanselier Angela Merkel vraagt een diepgravend onderzoek naar de gebeurtenissen gisteren en naar de oorzaak van de stampede bij de tunnel. Het openbaar ministerie heeft inmiddels het veiligheidsplan van de organisatie en de stad Duisburg in beslag genomen. Eerder hadden beide partijen al aangegeven dat alle papieren in orde waren.

De discussie over wie de verantwoordelijkheid draagt, is vanmorgen in alle hevigheid losgebarsten. Veel festivalgangers wijzen in de richting van de organisatie die te veel mensen zou hebben toegelaten op het terrein.

Vanmorgen zei de burgemeester van Duisburg Adolf Sauerland (foto) dat het nog te vroeg was om iemand als schuldige aan te wijzen. "Daar hebben de slachtoffers en de nabestaanden niets aan", waarschuwde hij. Sauerland is vandaag de gewonden in de verschillende ziekenhuizen gaan bezoeken.

Hoeveel mensen er nu precies aanwezig waren op het festival, is nog niet duidelijk. Zeker meer dan een miljoen bezoekers, zoveel is duidelijk. Maar Detlef von Schmeling, politiechef in Duisburg, kon op de persconferentie het aantal van 1,4 miljoen bezoekers dat vaak genoemd wordt, niet bevestigen. Volgens de leider van het crisisteam, Wolfgang Rabe, kon het festivalterrein in principe zo'n 500.000 mensen aan. Op het moment dat de paniek uibrak, was die maximumcapaciteit volgens hem nog niet bereikt. Een vooronderzoek is alvast van start gegaan.

Alvast enkele bedenkingen

Op de persconferentie vanmorgen zei crisisteamleider Wolfgang Rabe dat het festivalterrein in principe zo'n 300.000 mensen aankan. Op het moment van het incident was die maximumcapaciteit nog niet bereikt, aldus Rabe.

Toch enkele bedenkingen van festivalgangers. Zo zou er amper signalisatie aanwezig geweest zijn en kwam het geheel over als "één grote chaos", aldus een ooggetuige. Bovendien was het al snel duidelijk dat het festivalterrein -een verlaten goederenstation- veel te klein was voor de talrijk opgedaagde bezoekers. Het terrein was maar geschikt  voor 500.000 mensen, terwijl er volgens de politie zo'n anderhalf miljoen technoliefhebbers kwamen opdagen.

Maar er wordt ook gekeken in de richting van het stadsbestuur van Duisburg. Die stond immers in voor de organisatie van het veiligheidsplan. Burgemeester Adolf Sauerland verdedigde het plan maar belooft een diepgaand onderzoek. Het was de eerste keer dat Duisburg de gastheer was voor de Love Parade. Het paste in het kader van "Ruhr-2010", waarbij het Ruhrgebied culturele hoofdstad is van Europa. Critici menen dat Duisburg vooral om die laatste reden de Love Parade naar Duisburg heeft gehaald, zonder de veiligheidsrisico's correct in te schatten.

De politie zou eveneens niet vrijuit gaan. Volgens het weekblad Der Spiegel ging de politie uit van maximaal 500.000 bezoekers terwijl de vorige edities beduidend meer volk aantrokken. De beslissing om de tunnel af te sluiten stuit ook op kritiek, hoewel de precieze omstandigheden nog niet volledig duidelijk zijn.

"Enkel winstbejag"

De man die 21 jaar geleden met het festival begon, spreekt van een "schandaal". Dj Dr. Motte -die zich in 2006 terugtrok uit de organisatie- wijst met een beschuldigende vinger naar de huidige organisatoren. "Ze moeten toch geweten hebben dat het terrein te klein was? Ze hebben enkel uit winstbejag gehandeld", liet de dj weten.