30 km/uur binnen Kleine Ring rond Brussel

Vanaf 16 september geldt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur binnen de Kleine Ring rond Brussel. De snelheidsbeperking geldt voor alle voertuigen behalve de trams. Op 16 september start niet toevallig ook de Europese week van de Mobiliteit.

"We hebben gekozen voor een grote zone 30 in de vijfhoek", zegt Brussels schepen van Mobiliteit Christian Ceux (CDH). Brussel hoopt zo de verkeersveiligheid van de binnenstad te verbeteren. "In grote steden in andere landen is ook al 30 kilometer per uur ingevoerd: in Frankrijk, in Zwitserland, in Nederland, enzo", zegt Ceux. 

Bij een snelheid van 30 km/uur is het risico op een zwaar ongeval 5 procent, bij 50 km/uur is dat al 45 procent. Dat komt omdat de remafstand bij een snelheid van 30 km/uur 13 meter is en bij 50 km/uur 26 meter.

Brussel wil ook de leefbaarheid vergroten in het centrum van de stad. "De laatste 20 jaar is het aantal nieuwe bewoners met 25% gestegen", zegt Ceux. "Het is belangrijk om de kwaliteit van het leven te verbeteren: minder lawaai en minder vervuiling."

Bij elke toegangsweg naar de 30 kilometer-zone zal een verkeersbord staan, er komen ook wegmakeringen en automatische snelheidscontroles waarbij op elektronische borden wordt aangegeven hoe snel iemand rijdt.

De beperking geldt voorlopig niet op de grotere verkeersassen binnen de vijfhoek van Brussel, met name de Anspachlaan, de Adolph Maxlaan, de Lemonnierlaan en de Diksmuidelaan. Deze grote lanen worden tegen 2013 nog heringericht. Dan zal ook daar een beperking van 30 km/uur gelden.

Over een jaar zal Brussel een eerste evaluatie komen over de snelheidsbeperking en wordt het plan zonodig aangepast.

Meest gelezen