"Aftocht Afghanistan misschien uitstellen"

De Amerikaanse bevelhebber van de troepen in Afghanistan David Petraeus wil zich niet vastpinnen op een datum voor de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten uit het land. Dat heeft hij gezegd in een aantal interviews.

De generaal nam vorige maand het bevel over van de NAVO-troepen in Afghanistan van Stanley McChrystal, die ontslagen werd na kritische uitlatingen over onder meer president Barack Obama en vicepresident Joe Biden. Obama wil de Amerikaanse troepen vanaf juli volgend jaar beginnen terug te trekken. Op dit moment zijn er zo'n 100.000 Amerikaanse soldaten aanwezig in het land. Maar Petraeus heeft naar eigen zeggen het volste recht om tegen de aftocht te adviseren.

Er is immers vooruitgang geboekt in de oorlog tegen de opstandelingen, aldus de generaal. "Winnen is een moeilijk woord in dit verband", zegt Petraeus. "Dit is geen kwestie van een heuvel innemen en een vlag planten." Hij heeft het over "kleine gebieden van vooruitgang" in de zuidelijke provincies Kandahar en Helmand.

Man met ervaring

De onenigheid over het te voeren beleid blijft groot in de regering Obama en de oorlog wordt ook steeds minder gesteund door de Amerikaanse bevolking. De opstandige taliban zijn sterker dan ooit en de Afghaanse regering wordt door velen -niet in het minst door de eigen bevolking- beschouwd als corrupt en onbekwaam. "Maar de president heeft mij niet naar Afghanistan gestuurd om een exitstrategie voor te bereiden", klinkt het.

Petraeus was in 2007 aanvoerder van de zogenoemde "surge" in Irak, toen president George W. Bush extra soldaten stuurde om een halt toe te roepen aan het bloedige geweld in het land. Samen met gerichte aanvallen op rebellen en met de steun van lokale stammen kon Petraeus het tij helpen keren. Sindsdien is hij de expert in het Amerikaanse leger op het gebied van "counterinsurgency", het aanpakken van weerbarstige opstandelingen.