"Geleden van 1996 dat er zo veel regen viel"

Ons land blijft kreunen onder de hevige neerslag. Het regent al enkele uren onophoudelijk en dat veroorzaakt op veel plaatsen overlast. Ook gisteren viel een uitzonderlijke hoeveelheid regen: op sommige plaatsen even veel als normaal in heel augustus.

In de regio Gent werd 61 liter water per vierkante meter geteld, in Moerbeke-Waas is met 85,4 liter de meeste regen opgetekend in Vlaanderen. "Het is geleden van 1996 dat het op een dag in augustus zoveel heeft geregend", zegt weerman Frank Deboosere. "In 1996 viel er eind augustus meer dan 100 liter water per vierkante meter water. Deze keer is het nog niet zo erg, maar volgende nacht trekt de regenzone van west naar oost en kan er dus opnieuw veel water vallen."

Op een aantal plaatsen langs verschillende waterlopen is het waakpeil voor overstromingsgevaar overschreden. Dat meldt het Hydrologisch Informatiecentrum. Het peil blijft wel onder de alarmdrempel. Het gaat om het kanaal van Plassendale tussen Plassendale en Oudenburg, de Zenne ter hoogte van Eppegem, de Demer ter hoogte van Zichem, de Schelde ter hoogte van Doornik en Kain, de Hene-Trouille in de provincie Henegouwen en de Dijle ter hoogte van Bierges, Bousval en Waver.

De beheerders van de waterlopen staan klaar om maatregelen te nemen indien nodig, bijvoorbeeld de evacuatie van kampeerterreinen en het stilleggen van de scheepvaart.

Meer ongelukken in de ochtendspits

Vanochtend waren er in de ochtendspits meer ongelukken dan normaal. "Er waren vanochtend al ongelukken in Destelbergen, op de Antwerpse ring en op de Ring rond Brussel ter hoogte van Anderlecht", zegt Karin De Greve van de verkeersredactie. "Het was erg gevaarlijk op de weg, vooral omdat je de plassen moeilijk kon zien." Vooral in Brussel en Wallonië was het uitkijken.

In Oudenaarde is het campingterrein van het festival Feest in het Park vanochtend ontruimd (foto boven). Door de hevige regenval stond een deel van het terrein onder water. "Omdat het ook nog eens koud was en mensen onderkoeld raakten, hebben we beslist om de camping te evacueren", zegt brandweerman Luc Vandefonteyne. De festivalgangers zijn naar een sporthal in de buurt of rechtstreeks naar het station gebracht.

Fietser breekt been in Torhout

Ook gisteren en vannacht had de regen al heel wat overlast veroorzaakt. In Torhout is een groep fietsers onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. De groep stond even stil om naar een gids te luisteren toen de tak brak. Vier mensen raakten gewond, een ervan ernstig. Hij liep een dubbele beenbreuk op.

In Middelkerke moest een podium worden verstevigd en in Westende is het vuurwerk afgelast. In Wingene viel een staande wip op een auto en in Ieper werden verschillende dakpannen afgerukt.

De brandweer van Gent is voorts enkele keren moeten uitrukken voor ondergelopen kelders en in de stad zijn ook nog 2 bomen omgewaaid. Die kwamen daardoor op de weg terecht.