"Kabels brandende zonnepanelen doorknippen"

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid raadt de brandweer aan om bij brandende zonnepanelen de kabels van de panelen door te knippen met geïsoleerd gereedschap. Ook als de elektriciteit bij een brand wordt uitgeschakeld, blijven de panelen onder spanning staan.

"Ik vind dit te simplistisch", reageert Donald Wittoek van de Brandweervereniging Vlaanderen. "Er zijn een aantal mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld een brandweersleutel voor nieuwe installaties, zodat de stroom wordt uitgeschakeld. Maar er zijn ook andere mogelijke oplossingen: het afdekken van de zonnepanelen met bepaalde producten zodat die geen stroom meer opwekken, het aanduiden van de kabels."

"Al die zaken worden nu verzameld in het kenniscentrum en moeten leiden tot een bepaalde procedure", weet Wittoek.

Eind vorige maand ondervond de brandweer nog moeilijkheden bij het blussen van een woning in Moere. De zonnepanelen dienden van het dak van de woning te worden gehaald voor de brandende dakisolatie kon worden geblust.