Griekse ex-dictator Ioannides is overleden

In Griekenland is de vroegere militaire leider Dimitrios Ioannides overleden. Hij was 87. Ioannides was de meest gevreesde figuur van het kolonelsregime.

Ioannides was een van de leiders van de staatsgreep die in '67 (foto) het zogenaamde kolonelsregime aan de macht bracht. Hij bleef in de schaduw van juntaleider Georgios Papadopoulos, maar als chef van de militaire politie was hij de organisator van de repressie waarbij tal van dissidenten gefolterd en vermoord werden.

In november '73 schoof Ioannides de junta opzij en werd hij de onbetwiste militaire leider van het land. Zijn steun aan een staatsgreep op Cyprus leidde tot de Turkse invasie van dat eiland en de verdeling ervan die tot vandaag voortduurt.

Het mislukken van het avontuur op Cyprus leidde in juli '74 tot de val van de dictatuur in Griekenland. Een jaar later werd Ioannides veroordeeld wegens verraad en de wreedheden tijdens de dictatuur. Hij kreeg eerst de doodstraf, die daarna werd omgezet in levenslang.

Net als de andere kopstukken van de junta zat Ioannides lange tijd in de cel. In 2007 werd hij om gezondheidsredenen vrijgelaten.