Motor Japanse economie valt stil

In Japan is de economische groei bijna volledig stilgevallen. Tussen april en juni groeide de economie met amper 0,1 procent. China is in principe nu de tweede grootste economie ter wereld, na de Amerikaanse.

Het cijfer is verrassend lager dan de verwachtingen van analisten. Zij gingen uit van een groei van meer dan 2 procent. Een van  de oorzaken van de lage groei is de sterke munt, de yen, waardoor Japanse producten duur zijn voor buitenlandse kopers. Bovendien liet de Japanse consument het ook afweten en waren er minder investeringen door de bedrijven. Nochtans groeide de economie in het vorige kwartaal nog met 4,4 procent op jaarbasis.

Daardoor is China goed op weg om de tweede grootste economie ter wereld te worden. Op kwartaalbasis heeft China Japan nu al van die plaats gestoten. Het bbp (wat een economie gedurende een jaar produceert aan goederen en diensten, red.) van Japan bleef in het tweede kwartaal steken op omgerekend 1,288 miljard dollar, tegenover 1,337 miljard dollar voor China. Berekend op de eerste zes maanden blijft Japan wel groter, maar wellicht zal op het einde van dit jaar China de officiële nummer twee worden, na de Verenigde Staten.

Japan heeft al twee decennia van zwakke groei achter de rug . De rente staat al jaren op een historisch laag niveau, maar toch houdt de Japanse consument de vinger op de knip en doen bedrijven te weinig grote investeringen. Het gevaar van deflatie, waarin de prijzen dalen en schulden in waarde stijgen, blijft als een zwaard van Damocles boven de Japanse economie hangen.