Ook stad Brugge wil leefloners inzetten

Brugge laat onderzoeken of mensen met een leefloon kunnen worden ingezet voor het groenonderhoud of het ruimen van zwerfvuil. Eerder lieten ook Oostende en Antwerpen weten dat ze zulke plannen hebben.

"Ik ben een beetje bang dat dit beschouwd zou worden als minderwaardig werk", zegt Frank Vandevoorde, OCMW-voorzitter van Brugge. "Maar het zou wel goed zijn dat ze weer aan de slag zouden kunnen, eventueel na evaluatie in vast dienstverband. Het zou spijtig zijn dat we die leefloners beschouwen als parasieten. Die mensen hebben minder geluk gehad, komen uit ontwrichte gezinnen, en als we die mensen weer moed kunnen geven, is dat ideaal."

Brugge wil de leefloners niet verplichten om te werken. Bovendien wordt onderzocht of de mensen een extra vergoeding kunnen krijgen voor hun werk, bovenop hun leefloon.

In Brugge wonen zo'n 600 mensen met een klein inkomen van het OCMW.