Oud-premier tegen Nederlandse formatie

De Nederlandse christendemocratische oud-premier Dries van Agt is tegen een samenwerking van zijn partij CDA met de PVV van anti-islampoliticus Geert Wilders. De onderhandelingen tussen CDA, PVV en VVD gaan intussen verder.

Nederland stevent af op een minderheidskabinet van de liberale VVD en het christendemocratische CDA, "gedoogd" door de PVV van Geert Wilders. Maar van Agt (premier tussen 1977 en 1982, red.) kant zich in een opiniestuk in De Volkskrant tegen die samenwerking. Van Agt tekent bezwaar aan tegen heel wat programmapunten van de PVV.  Vooral bij de eis van een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen en de eis dat immigranten pas na tien jaar arbeid in Nederland voor een uitkering in aanmerking komen, stelt hij zich vragen.

"Elk van deze eisen is onaanvaardbaar, geen ervan mag ook maar gedeeltelijk worden ingewilligd", schrijft de oud-premier. Hij vraagt aan zijn partij dat het de geplande samenwerking stopzet. "Willen we voor ons voortleven gekoppeld worden en blijven aan beademingsapparatuur waarvan Wilders de knop bedient?”

Binnen de CDA kanten zich wel meer leden tegen de formule met Wilders. Zo hebben honderden CDA'ers al een petitie ondertekent tegen de onderhandelingen. De partij verloor zwaar tijdens de verkiezingen in juni en verloor bijna de helft van haar zitjes.