Rente op overheidspapier historisch laag

Nog nooit was het rendement op een staatslening met een looptijd van 10 jaar zo laag als vandaag. De belegger neemt vrede met een rendement van 2,99 procent. De rente op overheidspapier daalt zo voor het eerst in de geschiedenis onder 3 procent.

In juli 2008, in volle financiële crisis, bedroeg de staatsrente op 10 jaar nog 5 procent. Slechts enkele maanden geleden, toen de ongerustheid over Griekenland een hoogtepunt bereikte, stond de langetermijnrente op 3,5 procent. De obligatiebelegger wilde toen een hoger rendement om het risico te compenseren dat toen gold voor overheden met hoge begrotingstekorten.

Nu wordt België kennelijk door beleggers weer aanzien als een veilige haven. De beurzen blijven schommelen, waardoor beleggers kiezen voor een vast (en nagenoeg zeker) rendement voor hun spaarcenten. De lage opbrengst nemen ze er dan maar bij.

Een tweede reden voor de historisch lage rente is de vrees voor deflatie. Deflatie is het omgekeerde van inflatie. Bij inflatie wordt alles duurder, bij deflatie wordt alles goedkoper. Een gevolg van deflatie is dat de langetermijnrente daalt. Veel beleggers rekenen blijkbaar op zo'n scenario en nemen genoegen met 2,99 procent, omdat ze denken dat de rente nog lager kan.