Rode Kruis: "Zelden zo'n ramp gezien"

Martijn Goddeeris is voor het Rode Kruis in het gebied in Pakistan dat getroffen is door zware overstromingen. Hij roept op tot meer en snellere hulp. Ondertussen vreest de VN voor ziektes die miljoenen kinderen kunnen besmetten.

Goddeeris is een expert op het vlak van noodhuisvesting. Hij is aan zijn zesde missie toe voor het Rode Kruis. "Ik moet zeggen dat ik nog niet vaak zo'n ramp gezien heb", getuigt Goddeeris. "Het is heel moeilijk om ter plaatse te raken en er zijn nog heel veel mensen op de vlucht voor de opnieuw zwellende Indus-rivier."

Samen met de Pakistaanse Rode Halve Maan heeft het Rode Kruis al 250.000 mensen kunnen helpen. Naast het verstrekken van noodhuisvesting gaat het om het ter beschikking stellen van drinkbaar water en voedselhulp. Gooddeeris brengt de nood op het vlak van huisvesting in kaart en zet de keten in werking om de nodige materialen ter plaatse te krijgen.

Goddeeris beklaagt zich over de matige interesse van de internationale gemeenschap voor de ramp in Pakistan, die al het leven heeft gekost aan zeker 1.500 mensen en die zo'n 20 miljoen mensen heeft getroffen. "We hebben nog niet zo veel geld binnengekregen en het gaat allemaal heel langzaam", besluit Goddeeris.

"3,5 miljoen kinderen lopen gevaar"

Ondertussen blijft het maar regenen in Pakistan. Nu wordt vooral het zuiden van het land getroffen, meer bepaald de provincies Sindh en Baloechistan. Daardoor dreigen nog eens tienduizenden mensen dakloos te worden. Het gevaar op besmettelijke ziektes, zoals waterdiarree en dysenterie, neemt toe. Er is amper stromend water en ook de hygiëne laat te wensen over.

Vooral kinderen dreigen hiervan het slachtoffer te worden volgens de VN. Zo'n 3,5 miljoen kinderen lopen gevaar om ziektes op te lopen. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt zich ook klaar om in te grijpen wanneer er cholera uitbreekt, maar voorlopig is er nog geen geval van de dodelijke ziekte gemeld.

De watersnood heeft ook gevolgen voor de tabak- en de katoenoogst. Dat betekent een economische ramp voor Pakistan, want op de wereldmarkt wordt in harde dollars betaald voor katoen. De Wereldbank heeft 900 miljoen dollar steun toegezegd aan Pakistan; volgens de organisatie is voor 1 miljard dollar aan landbouwoogsten verloren gegaan. 

Intussen zwelt de kritiek op de regering aan. In de regio Sukkur hebben boze overlevenden van de watersnood een verbindingsweg geblokkeerd. Met honderden hebben ze de weg afgesloten met stenen en vuilnis. "We hebben alles verloren. Onze kinderen, ons vee, we konden amper onszelf redden. Waar is de regering? Waar moeten wij naartoe?", zei een van de boze Pakistanen.