Zorgnet Vlaanderen: "Stappen vooruit"

Zorgnet Vlaanderen, de koepel van ziekenhuizen en rusthuizen, is tevreden dat delen van de gezondheidszorg naar de deelstaten zouden worden overgeheveld. "Voor ons is het glas halfvol", zegt gedelegeerd bestuurder Peter Degadt.

Een akkoord over de staatshervorming is er voorlopig nog niet, maar op tafel zou een gedeeltelijke overheveling liggen van de gezondheidszorg. Bevoegdheden zoals ouderenzorg, eerstelijnszorg en de bouw en renovatie van ziekenhuizen zouden naar de deelstaten gaan. Niet een volledige splitsing van het ziekenhuisbudget, maar Degadt is toch tevreden.

"Eerst afwachten of er een akkoord komt, maar wat ons betreft is het glas halfvol", zei hij in De ochtend op Radio 1. Als Vlaanderen meer budgetten kan krijgen, zal er volgens Zorgnet ook efficiënter bestuurd worden. "Voor ouderenzorg zijn nu bijvoorbeeld 7 ministers bevoegd. Het zou toch beter zijn mochten we dat wat kunnen, homogeniseren."

Degadt wil eerst afwachten of Vlaanderen ook echt beleid kan voeren in de nieuwe domeinen, dat zullen de onderhandelingen moeten uitwijzen. "Sowieso zal er een verschil zijn. In Vlaanderen is er toch een andere overlegcultuur, waardoor we sneller en efficiënter kunnen beslissen."