"Geef wat je wilt" is een succes in Gent

De tentoonstellingen in het SMAK hebben meer volk gelokt dankzij het experiment "pay what you want". Dat blijkt uit het eindwerk van studente Vera Pringels.

Bezoekers mochten in Gent zelf beslissen hoeveel ze wilden betalen voor een toegangsticket in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Uiteindelijk was dat gemiddeld 3,14 euro per persoon, veel meer dan de 1,70 euro dat het museum anders krijgt per bezoeker. Een toegangsticket kost dan wel 6 euro, maar de meeste bezoekers krijgen korting waardoor het gemiddelde erg sterk daalt.

Opvallend is dat museumbezoekers in het weekend vrijgeviger zijn dan in de week en dat buitenlanders meer geven dan Belgen. Het museum zou de experimentele betalingswijze nu opnieuw willen gebruiken tijdens bijzondere expo's.