"Intelligent zijn is wel degelijk sexy"

U kent haar ongetwijfeld nog: Winnie Cooper, het uiterst lieflijke meisje uit de immens populaire tv-serie "The wonder years". Actrice Danica McKellar sloeg nochtans een andere weg in, studeerde met grootste onderscheiding af en publiceerde zopas een derde boek over de aantrekkingskracht van wiskunde.

"The wonder years" was een van de best bekeken en hoogst gewaardeerde tv-series eind jaren 80 en begin jaren 90. De sociale en historische gebeurtenissen eind jaren 60 en begin jaren 70 werden gezien door de ogen van de 12-jarige Kevin Arnold, inclusief de gebruikelijke puberale kwaaltjes. Zijn "liefje" in de serie was het meisje met een torenhoge aaibaarheidsfactor, Winnie Cooper.

Die Winnie Cooper werd gespeeld door actrice Danica McKellar. Toch zinde het alleen maar mooi-imago haar niet en ging ze wiskunde studeren aan de universiteit. Haar liefde voor wiskunde schreef ze neer in drie boeken onder de noemer “Math doesn’t suck”. Ook haar recentste werk “Hot X: Algebra Exposed” is, nauwelijks op de markt, al een groot succes bij studentes.

“Jonge meisjes worden bijna gedwongen te kiezen tussen schoonheid en intelligentie", zegt de nu 35-jarige McKellar in een interview op CNN. "Wanneer je knap bent, lijkt het alsof je nooit slim zal zijn. Ze zien allerlei fotomodellen in blaadjes paraderen en denken: "Ik wil ook zo worden, maar dan zal ik wel nooit slim zijn." Ik ben soms verbijsterd wanneer jonge meisjes zich veel dommer voordoen dan ze eigenlijk zijn”, aldus McKellar.

Door haar boeken wil ze juist die stereotypen aanvechten. McKellar: “Je kan er wel degelijk goed uitzien, grappig en sociaal zijn en tegelijkertijd intelligent zijn. Want hoe slimmer je bent, hoe makkelijk je uitdagingen durft aangaan. Juist door hen van wiskunde te laten houden, hoop ik jonge meisjes zelfbewuster te maken en meer vertrouwen te geven. Zo kan je worden wie je zelf wil zijn. Want intelligent zijn is wel degelijk sexy.”

McKellar is momenteel hoogzwanger en heeft haar tv-carrière op een laag pitje gezet.

lees ook