Bloedige aanslag op Iraakse rekruten

In Irak zijn zeker 57 rekruten omgekomen bij een bloedige aanslag op een legerkazerne. Honderden mannen stonden aan te schuiven om te tekenen bij het Iraakse leger toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies.

Er zijn ook meer dan 100 gewonden. De aanslag gebeurde in een van de drukkere  wijken van de stad, dicht bij een van de belangrijkste busstations. De legerkazerne was tijdens het regime van Saddam Hoessein het ministerie van Defensie en is in 2003 na de Amerikaanse invasie omgevormd tot een legerbasis en opleidingscentrum.

De aanslag is slecht nieuws voor de Verenigde Staten. Hoewel het hoogtepunt van aanslagen en geweld voorbij is, zijn er de voorbije maanden opnieuw tientallen doden gevallen. Eind deze maand trekt Amerika zijn soldaten terug uit de Iraakse steden. Tegen het einde van volgend jaar moeten alle troepen zich teruggetrokken hebben.

Analisten denken dat de opstandelingen hun aanslagen opvoeren in aanloop naar de terugtrekking. Sommigen vrezen dat het Iraakse leger niet in staat is om nu al in te staan voor de veiligheid van het land. Bovendien is er nog altijd geen regering in Irak, sinds de verkiezingen in maart.