Crèches verhuren kinderen aan bedelaars

In Zuid-Afrika voert de politie een onderzoek naar een organisatie die kinderen uit een crèche zou verhuren aan bedelaars. Bedelaars met kinderen krijgen meer geld.

De politie heeft meerdere bedelaars ondervraagd. Sommigen bevestigden dat ze het kind waarmee ze gaan bedelen, gehuurd hadden bij een crèche. Volgens journalisten van een Zuid-Afrikaans radiostation kunnen ze baby's en kinderen huren voor 20 rand per dag, zo'n 2,3 euro.

Een of meerdere criminele organisaties sturen de kinderverhuur. Ze zetten een crèche op of sluiten een deal met een kinderopvang. Vaak is het zo dat de ouders niet weten dat hun kind tijdens de dag werd verhuurd aan een bedelaar, zo vermoedt de politie. Ook straatkinderen en wezen worden ingezet.

In de hoofdstad Pretoria nam de politie vrijdag 20 kinderen af van bedelaars. 13 van hen zijn al teruggebracht naar hun families. De 7 andere kinderen, die voorlopig nog in een tehuis worden ondergebracht, zijn allen jonger dan een jaar.

In Zuid-Afrika is het een wijdverbreid gebruik dat bedelaars de automobilisten op kruispunten om geld gaan vragen. Bedelaars met een kind op hun arm kunnen op meer sympathie en meer geld rekenen.

Meest gelezen