Een duik in de actiefilms van de jaren 80

De opzet van Sylvester Stallone was simpel toen hij aan "The expendables" begon: hij zou een ode brengen aan de actiefilm van de jaren 80, het genre en het decennium dat van hem een wereldster maakte. "Dit is een actiefilm uit de jaren 80 met de technologie van vandaag", formuleerde hij zijn missie.

"Het andere verschil is dat het vrouwelijke hoofdpersonage toen een hulpeloos meisje was dat wachtte tot ze gered zou worden door de held. Deze keer hebben we een sterke vrouw in de film", meldt Sylvester Stallone over "The expendables".

Stallones idee was om een beroep te doen op alle andere acteurs die toen hun beroemdheid hebben vergaard. Sommige mensen die hij contacteerde, legden de uitnodiging naast zich neer.

Zo wou Jean-Claude Van Damme weten wie zijn personage was, een vraag waarop Stallone volgens JCVD geen antwoord kon geven. Steven Seagal wou dan weer niets te maken hebben met een film waaraan producent Avi Lerner verbonden is. Kurt Russell was dan weer gewoon niet geïnteresseerd.

Het gezelschap dat uiteindelijk wel op de set van "The expendables" belandde, zag er bijzonder divers uit. Wie Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger en Mickey Rourke zijn, hoeven we u niet meer uit te leggen. Maar de film heeft ook namen op het appel die bij het grote publiek misschien minder grote klokken zullen doen luiden.

Steve Austin (45)
Texaan die het tot een van de grootste namen uit het (Amerikaanse) worstelmilieu schopte. Bijnaam Stone Cold Steve Austin. Pas acteur sinds eind vorige eeuw. Bekendste rol naast Adam Sandler in "The longest yard". Verzamelt antiek.

Randy Couture (47)
Bekende naam uit het Ultimate Fighting Championship-circuit. Bijnaam Captain America. Duikt pas sinds 2003 op in films.

Terry Crews (42)
Speelde zes jaar professioneel American football en trok in 1997 naar Hollywood. Brak door op televisie met het gevechtsprogramma "Battle dome". Het Belgische publiek zag hem (kort) in onder meer "The 6th day", "Starsky & Hutch" en de Eddie Murphy-komedie "Norbit". Hij zit ook in "Inland empire" van David Lynch, als Street Person 3.

Gary Daniels (47)
Brits kickbokskampioen die eind jaren 80 de overstap naar de filmwereld waagde, in de voetsporen van zijn grote idool Bruce Lee. Was te zien in een paar afleveringen van "Miami vice" en een hele reeks spotgoedkope actiefilms. Zijn beste is naar verluidt "Rage" uit 1995.

Jet Li (47)
Gigantisch populair in zijn geboorteland China. Behaalde zijn eerste lauweren als veelvoudig wereldkampioen wushu (gevechtsport). Leek na zijn rol als schurk in "Lethal weapon 4" even door te breken in het westen maar keerde uiteindelijk toch terug naar China. Vanwege zijn erbarmelijke Engels vermoedelijk.

Dolph Lundgren (52)
De hoog opgeschoten Zweedse karatekampioen maakte indruk als Stallone Russische opponent in "Rocky IV". Speelde vervolgens He-Man in "Masters of the universe" en eind jaren 80 nog een paar hoofdrollen. Daarna ging het heel snel bergaf en viel hij enkel nog te bewonderen in videotheken.

Eric Roberts (54)
Julia’s oudere broer is zowat de koning van de B-cinema, een acteur met bijna 200 titels op zijn curriculum. Soms te zien in goeie films ("Runaway train", "The dark knight"), vaker in rommel. Maar hij blijft continu aan de slag.

Jason Statham (37)
Begonnen als vooraanstaand lid uit de kliek rond de hippe Britse regisseur Guy Ritchie ("Lock, stock and two smoking barrells’). Evolueerde vandaar naar een gespierde actieheld in films als "The transporter" en "Crank". Kan best wel acteren. Ironisch: in de jaren 80 was hij een tiener.

Ruben Nollet