Palestijnse vluchtelingen mogen werken in Libanon

Het Libanese parlement in Beiroet heeft een wet goedgekeurd waardoor de Palestijnse vluchtelingen in het land dezelfde rechten krijgen om te werken als andere buitenlanders. Al decennia wonen zo'n 400.000 Palestijnen in het land, maar tot vandaag konden ze geen dokter, advocaat of ingenieur worden.

Door de nieuwe wet krijgen de vluchtelingen nu het recht om meer beroepen uit te oefenen. Tot nu toe mochten de 400.000 Palestijnen die op het Libanese grondgebied leven slechts enkele banen uitvoeren, vooral in de bouw.

De restricties voor de Libanese arbeidsmarkt waren erg omvangrijk, maar die worden nu dus grotendeels opgeheven. De vluchtelingen moesten voor werk meestal aankloppen bij de Verenigde Naties of bij Palestijnse vluchtelingenorganisaties.

Palestijnse leiders in Libanon zeggen dat dit slechts de eerste stap is in een lang proces. Volgens hen is er nog veel werk aan de winkel, want Palestijnen leven nog steeds relatief geïsoleerd in het land.

Het gros van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon leeft er al sinds de oorlogen van 1948 en 1967 tussen Israël en de Palestijnen. Hun lot is al jaren een van de meest heikele punten bij de vredesgesprekken tussen de Palestijnen en Israëlische staat.

In andere landen waar veel Palestijnse vluchtelingen leven, zoals in Syrië of Libanon, hebben de vluchtelingen al lang meer rechten.