Vlaamse landkaart jaagt Franstaligen de kast op

Op de website visitflanders van Toerisme Vlaanderen staat een landkaart die Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) in het verkeerde keelgat is geschoten. Op het kaartje lijkt Brussel een Vlaamse stad en wordt Wallonië voorgesteld als buurland België.

Doulkeridis is niet te spreken over de blunder en vermoedt dat het hier gaat over een weloverwogen strategie. "Bij een eerste voorval hadden de Vlaamse autoriteiten het over een vergissing, wat ik best wil aannemen", zegt hij, verwijzend naar de fouten op een uitnodiging van het Flanders House in New York. "Vervolgens werd de fout van een touroperator uitgelegd aan de hand van problemen bij een leverancier. Maar dit keer is de maat vol", sneert hij.

Zelf beschouwt Doulkeridis Brussel als toegangspoort tot Europa, België, het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië.

Bij Toerisme Vlaanderen snappen ze niet wat het probleem is. "Voor ons is de commentaar dezelfde als bij de vorige voorvallen: als we een kaartje op een website zetten, dan is dat functioneel bedoeld", zegt woordvoerster Lea Winkeler. "Dit kaartje hier moet in een oogopslag duidelijk maken waar Vlaanderen ligt en welke steden de moeite waard zijn om te bezoeken." Van een bewuste strategie om Vlaanderen als onafhankelijk land voor te stellen, is volgens haar zeker geen sprake.

Toerisme Vlaanderen is niet van plan om het kaartje op visitflanders te veranderen. "De bewuste kaart staat al meer dan twee jaar online en wordt al meer dan twee jaar geconsulteerd zonder enige klacht van klant of bezoeker", klinkt het laconiek bij administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen, die het merkwaardig vindt dat Doulkeridis net vandaag reageert. "U weet ook wat er in de Wetstraat gebeurt."

"Het gaat niet om een staatkundig document, maar om een toeristisch informatieproduct dat bezoekers op de hoogte brengt over afstanden tussen de voornaamste bezienswaardigheden in Vlaanderen, waarvan Brussel trouwens ook de hoofdstad is."

In april was er ook al eens hetze over een kaartje van Promotie Binnenvaart Vlaanderen, waarop Brussel ook voorgesteld staat als Vlaamse stad.
 

Meest gelezen