Waterpeil in rivieren daalt onder waakniveau

Het waterpeil van de Belgische rivieren is weer gedaald onder het alarmpeil. Ook het peil van de Zenne, dat het langst flirtte met het alarmpeil, is gedaald. De brandweer had de handen wel vol na de hevige regen.

Het is van 1996 geleden dat er in augustus nog zo veel water viel op één dag bij een meetstation in België. Vooral in het westen en het centrum van het land is de afgelopen nacht veel water gevallen.

Gisteravond overschreden verschillende waterlopen het waakpeil voor overstromingsgevaar: de Schelde, de IJzer, de Dijle, de Zenne en de Demer.

Ondertussen is het waterpeil van de Belgische rivieren alweer gezakt. Even leek het spannend voor de Zenne, maar ook daar is het gevaar nu geweken. Omdat er de volgende dagen niet veel regen wordt voorspeld, zal de situatie verder normaliseren.

Kelders leegpompen kan van start gaan

Op veel plaatsen zijn het drukke dagen voor de brandweer. In Gent kwamen de afgelopen nacht een vijftigtal oproepen binnen over blank staande straten en onder water gelopen kelders. Onder meer in Oostakker was het wachten tot het water op de straten was weggetrokken voor de kelders leeggepompt konden worden. In Eeklo kreeg de politie een tiental oproepen.

In en rond Tongeren en Borgloon dreigde gisterenavond ook wateroverlast. Het waterbekken van de Jeker in Tongeren was volgelopen. De brandweer heeft er preventief zandzakken gelegd. In de deelgemeente Rutten stonden enkele straten een tijdlang onder water en de dorpsbeek dreigde te overstromen. Even werd gevreesd dat het water een elektriciteitscabine zou bereiken, maar de brandweer kon dat verhinderen.

In West-Vlaanderen zijn enkele kleinere zijrivieren van de IJzer uit hun oevers getreden, wat evenwel vaker gebeurt in het laaggelegen gebied. De overstromingen veroorzaakten echter geen hinder voor de bewoners in de buurt.