"Mogen alleen zwarten nigger zeggen?"

De Amerikaanse radiopresentatrice Laura Schlessinger gebruikte vorige week het scheldwoord "nigger" 11 keer in 5 minuten tijd. Schlessinger, 63 en blank, moest zich hiervoor achteraf verontschuldigen. De zaak blijkt nu ook een politiek staartje te krijgen.

Toen Schlessinger, psychologe van opleiding, een zwarte vrouw aan de telefoon kreeg die zich afvroeg hoe de racistische opmerkingen van de vrienden van haar blanke echtgenoot aan te pakken, antwoordde de radiopresentatrice: "Zwarte mannen gebruiken dat woord voortdurend. Luister naar zwarte komieken en je hoort heel de tijd van "nigger, nigger, nigger". Ik begrijp dat niet. Wanneer anderen het zeggen, blijkt het een verschrikkelijk iets te zijn. Maar wanneer zwarten het gebruiken, krijgt het een hartelijke ondertoon. Dat is allemaal erg verwarrend."

Toen de zwarte vrouw aan de andere kant van de lijn verbaasd reageerde, herhaalde Schlessinger (kleine foto) meermaals het N-woord, eraan toevoegend: "Bedoel je dat het woord enkel door een bepaald ras mag gebruikt worden? Wel, dan kan ik daar weinig aan doen." Nadat de vrouw opgehangen had, zei Schlessinger nog: "Wanneer je zo overgevoelig reageert als het over kleur gaat en je hebt geen gevoel voor humor, trouw dan met iemand van je eigen ras."

Na een massa negatieve reacties in diverse media verontschuldigde de presentatrice zich de volgende dag: "Ik was verkeerd. Ik wilde niemand pijn doen, maar ik deed het wel. Ik probeerde iets uit te leggen in een filosofische context en gebruikte daarom meer dan eens het N-woord. Dat was duidelijk verkeerd." Gisteren maakte Schlessinger bekend dat ze eind dit jaar stopt met haar radioprogramma "omdat ze in staat wil blijven te zeggen wat ze denkt."

De Hawaïaanse volksvertegenwoordiger John Mizuno wil, als reactie op Schlessingers tirade, een resolutie laten goedkeuren om het woord "nigger" uit de Amerikaanse samenleving te bannen. "Het woord is hatelijk en uitdagend", aldus de democraat, die het N-woord ook graag uit de woordenboeken zou zien verdwijnen.

lees ook