Deurgat in historische muur doet buurt steigeren

Het stadsbestuur van Brugge relativeert de schade die is aangebracht aan een 500 jaar oude muur in het Colettijnenhof, vlak bij het Minnewaterpark. Buurtbewoners zijn er niet over te spreken dat in de muur een deurgat is gemaakt.

De 500 jaar oude muur is het enige wat nog rest van een oud klooster en wordt als historisch waardevol beschouwd. Een buurtbewoner wou in de muur echter een poort van 2,5 meter breed en hoog maken, om zo een extra toegang naar zijn bed and breakfast te hebben. Maar de dienst Monumentenzorg gaf daar een negatief advies over.

Monumentenzorg stelfde zelf wel een alternatief voor: een kleinere doorgang van 1,2 meter, met aangepast schrijnwerk. Dat zou visueel minder storend zijn en er zou minder historisch metselwerk verdwijnen.

Het schepencollege gaf voor die kleinere deur een vergunning, tot groot ongenoegen van de buurtbewoners, die zeggen dat ze nergens van op de hoogte waren. Het stadsbestuur relativeert alles en zegt dat een openbaar onderzoek niet nodig was. Bovendien is er tegen de vergunning geen beroep aangetekend.