Elio Di Rupo brengt verslag uit bij de koning

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft verslag uitgebracht bij de koning over zijn preformatieopdracht. Volgens sommige bronnen zou hij extra tijd vragen om voort te onderhandelen over een staatshervorming. Volgens andere bronnen zou Di Rupo er de brui willen aan geven. Hij heeft het Kasteel van Laken verlaten en geeft straks een persconferentie.

De standpunten over de herziening van de financieringswet zouden nog steeds niet verzoenbaar zijn. De Vlamingen willen die wet in haar totaliteit herzien, de Franstaligen niet. Beide partijen lijken hardnekkig bij hun standpunt te blijven. Er zou wel nog bereidheid zijn om verder te onderhandelen, al is het niet duidelijk of ook Di Rupo dat nog wel ziet zitten.

Waar is het overleg op vastgelopen?

Er zijn twee redenen waarom het overleg is vast gelopen. Een eerste reden is de "schending" van het herenakkoord. Er zou een akkoord bestaan hebben tussen Bart De Wever en Elio Di Rupo om niet te raken aan de financieringswet, en dat wil de N-VA nu wel doen. Volgens de N-VA was dat herenakkoord echter een voorwaardelijk akkoord waarbij men niet over de financieringswet zou beginnen als er voldoende responsabilisering zou zijn. Die is er in de ogen van de N-VA niet en dus wil men sleutelen aan de financieringswet. De andere Vlaamse partijen schaarden zich achter de eis van De Wever.

Zo lijkt men het echter niet begrepen te hebben bij de Franstalige onderhandelaars. Ook Elio Di Rupo zou de demarche van De Wever niet goed verteerd hebben. Hij zou bijzonder kwaad zijn op de Vlaamse onderhandelaars en in het bijzonder op Caroline Gennez van zijn Vlaamse zusterpartij de SP.A. Volgens sommige bronnen zou het feit dat de financieringswet toch op de onderhandelingstafel is komen te liggen, aanleiding zijn tot een vertrouwensbreuk waardoor Elio Di Rupo de handdoek in de ring zou willen gooien.

De tweede reden voor het vastlopen van het overleg op de financieringswet is meer inhoudelijk. Volgens de Franstaligen is het immers onmogelijk om te sleutelen aan de financieringswet zonder dat dat zou leiden tot een substantiële verarming van Brussel en Wallonië. Volgens andere onderhandelaars hoeft dat niet zo te zijn, maar het is wel de fundamentele angst van de Franstaligen.

Op verschillende partijhoofdkwartieren is te horen dat het normaal is dat Di Rupo verslag gaat uitbrengen bij de koning, en dat het best kan dat hij daarna gewoon verder onderhandelt als preformateur. Tijd kopen zou dus de boodschap zijn, al blijft het speculeren.

Vanuit verschillende hoeken is te horen dat Di Rupo en De Wever al bijzonder ver opgeschoten zijn in hun onderhandelingen. Het zou dan ook bijzonder jammer zijn als het nu alsnog zou mislopen, klinkt het.