EU maakt 30 miljoen euro noodhulp vrij

De Europese Commissie trekt nog eens 30 miljoen euro uit voor hulp aan Pakistan. Eerder had de Europese Unie (EU) al 40 miljoen vrijgemaakt. In België zamelden de hulporganisaties al 150.000 euro in voor noodhulp bij de ramp in Pakistan.

Volgens de Europese Commissie heeft de EU al een derde bijgedragen van het totale bedrag dat de Verenigde Naties nodig achten voor de noodhulp in Pakistan. De EU gaat de 30 miljoen overmaken aan de hulporganisaties die in het gebied actief zijn.

Belgische hulp komt op gang

Vanop Zaventem is een noodhulpteam van het Rode Kruis naar Pakistan vertrokken. Het team bestaat uit 1 Belgische en 2 Luxemburgse vrijwilligers onder leiding van een Deens expert. Het team zal de Pakistaanse Rode Halve Maan bijstaan op logistiek vlak. Ondertussen zamelen de Belgische ngo's verder geld in.

De Belgische ngo's Oxfam, Caritas, Handicap International, Dokters van de Wereld en Unicef hebben tot vorige week vrijdag samen al zo'n 150.000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Het bedrag lijkt klein, maar volgens Yves Willemot van Unicef België gaat dat bedrag sinds gisteren in stijgende lijn.

"Met name de giften op het internet zien we toch wel op een serieuze manier stijgen", zegt Willemot. "We kunnen de bedragen echter niet vergelijken met de bedragen die we hebben ontvangen voor de hulpverlening in Haïti, maar we zien dat de solidariteit groeit en toeneemt en we zijn daar uiteraard zeer gelukkig over omdat de noden op het terrein bijzonder groot zijn en nog toenemen naarmate de overstromingen en de regen ook toenemen."

In Nederland is er in 3 dagen tijd zo'n 1 miljoen euro verzameld. De komende maanden heeft Pakistan zeker 460 miljoen dollar (360 miljoen euro) nodig. Wereldwijd is echter nog maar een derde van dat bedrag verzameld.

Vanackere naar Algemene Vergadering VN

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V, foto) zal morgen de buitengewone zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de humanitaire noodsituatie in Pakistan bijwonen.

In overleg met de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, en commissaris Kristalina Georgieva, bevoegd voor humanitaire hulp en noodsituaties, zal Vanackere in New York het woord nemen in naam van de EU.

Naast de ruim 4 miljoen euro voor humanitaire hulp draagt België nog eens 2 miljoen euro extra bij via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Bijkomende Belgische inspanningen zijn niet uitgesloten, laat de minister weten, "maar deze moeten afdoende gecoördineerd worden door de internationale gemeenschap met alle humanitaire actoren en met Pakistan".

"Geld zal niet naar radicale groepen gaan"

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik heeft in een interview met de BBC verzekerd dat het geld voor noodhulp niet bij extremistische groeperingen zal terechtkomen. Om de pers daarvan te overtuigen, nam het Pakistaanse leger enkele journalisten per helikopter mee voor een hulpoperatie.

"Het Pakistaanse leger wil de journalisten tonen hoe groot de schade is en vooral ook dat er wel degelijk gewerkt wordt, dat de hulp wordt afgeleverd", zegt radioverslaggever Jens Franssen, die met een van de helikopters kon meevliegen. "Blijft natuurlijk dat zelfs met deze helikopters de inspanningen beperkt zijn. Want de helikopter waarmee ik meevlieg, die bedoeld is voor evacuatie, kan uiteindelijk maar een handvol mensen meenemen, terwijl op dit ogenblik 6 miljoen mensen hulp nodig hebben."

"Pas in een helikopter zie je hoe groot deze ramp is", zegt Franssen na de vlucht. "We zijn onder meer over de Indus gevlogen, die op sommige plekken 1 tot 2 kilometer breed is, maar de piloot heeft me ook aangewezen dat op andere plekken het water tot 25 kilometer breed is gegaan. Je ziet ondergelopen spoorwegen, vrachtwagens die in een rij vaststaan voor één brug die er niet meer is."

"Het Pakistaanse leger, dat de afgelopen jaren uitgebouwd werd met Amerikaans geld, zet de modernste middelen in", zegt Franssen. "Drie Chinookhelicopters vliegen volgeladen met hulpgoederen naar de getroffen gebieden. Trucks rijden af en aan om het materiaal te brengen naar de vluchtelingenkampen, die door het leger werden gebouwd."