Gangsters vervalsen rekeningnummers facturen

Gangsters hebben dit jaar al bijna 2 miljoen euro buit gemaakt door facturen te vervalsen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ze onderscheppen facturen van energieleveranciers of telecomoperatoren en passen het rekeningnummer op het overschrijvingsformulier aan.

De gangsters passen het rekeningnummer op de factuur aan via de computer of gewoon met een sticker of een post-it die meldt dat het rekeningnummer veranderd is. De slachtoffers kunnen hun geld meestal niet terugkrijgen via de bank.

"De klant heeft een geldige betalingsopdracht uitgevoerd. Hij heeft een factuur ontvangen en op basis daarvan een betalingsopdracht uitgevoerd. Deze is bij de bank terechtgekomen waarop de bank deze opdracht heeft uitgevoerd", zegt Pamela Renders van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector.

"Vaak komt de fraude pas aan het licht wanneer de klant een betalingsherinnering in zijn brievenbus krijgt. Ondertussen is het geld op de bewuste rekening al verdwenen. De klant treft geen fout, noch de bank. Maar zeer vaak wordt het moeilijk om het geld terug te krijgen", zegt Renders.