Jaina-tempel is geopend in Wilrijk

In Wilrijk is na jaren van bouwen de nieuwe jaina-tempel feestelijk geopend. Dat gebeurde met een kleurrijke Indiaas feest.

Het gaat om een van de grootste jaina-tempels buiten India. Hij maakt deel uit van een complex met onder meer een informatiecentrum, waar mensen meer te weten kunnen komen over de jaina-religie. 

De tempel zelf is opgetrokken uit witte kalkstenen blokken die in India versierd zijn door gespecialiseerde ambachtslieden. De bouw heeft jarenlang geduurd en zou 20 miljoen euro hebben gekost. De kosten zijn betaald door de jaina-gemeenschap in België.

Die telt ongeveer 1.500 mensen. De meesten daarvan werken in de diamantsector in Antwerpen, waar Indiase handelaren de voorbije jaren een flinke vinger in de pap hebben gekregen.

De tempel zal open zijn voor alle bezoekers, op voorwaarde dat die de rust niet verstoren en geen lederen voorwerpen mee binnenbrengen.

Wat is jaina?

Jainisme of Jaina Dharma is een religie uit het westen van India. Vaak wordt Vardhamana of Mahavira, een leraar uit de 6e eeuw voor Christus als stichter genoemd. Jaina's beschouwen hem echter als de 24e "tirthankara", een soort profeet in jaina. 

Mahavira was een tijdgenoot van de Boeddha. Hij wordt vaak in dezelfde meditatiehouding afgebeeld en er zijn ook veel gelijkenissen tussen hun standpunten. Centraal staat "ahimsa" of geweldloosheid, wat ook inhoudt dat jaina's geen vlees of vis eten.

Bedoeling is het bereiken van verlichting door het beheersen van passies en onthechting, een eerlijke levenswandel en het op geen enkele manier schade van leven, ook niet van kleine insekten. Wereldwijd zijn er tien miljoen jaina's, de meesten in India. Anders dan het boeddhisme kent jainisme geen echte bekeringsijver buiten de eigen gemeenschap.