Mao en Lenin krijgen standbeeld in Montpellier

Het komende anderhalf jaar komen er in de Franse stad Montpellier bronzen standbeelden van "de groten van de 20e eeuw". Onder anderen Lenin en Mao Zedong krijgen er een standbeeld, wat op protest stuit.

Het project is een idee van Georges Frêche, de vroegere burgemeester van Montpellier en de huidige president van de regio Languedoc-Roussillon, een excentrieke man. Vanaf komende maand worden de eerste vijf bronzen standbeelden opgetrokken. Eind 2011 zouden over de hele stad tien beelden van 3,3 meter hoog en een ton zwaar moeten staan.

De "groten van de 20e eeuw" die in de stad op een voetstuk zullen worden geplaatst, zijn Jean Jaurès, Charles de Gaulle, Franklin D. Roosevelt, Mahatma Ghandi, Golda Meir, Nelson Mandela, Gamal Abdel Nasser, Winston Churchill, Lenin en Mao Zedong.

Het zijn vooral die laatste twee die de commotie veroorzaken. De oppositie in Montpellier is niet te spreken over het project. Niet alleen door de politieke en ideologische bezwaren, maar ook door de kostprijs van het project. Elk beeld kost het stadsbestuur 200.000 euro. De Franse beeldhouwer François Cacheux heeft de beelden gemaakt. De groenen dreigen ermee om de beelden omver te werpen.

Meest gelezen