Obama komt naar Europa voor topoverleg

De Amerikaanse president Barack Obama komt in de herfst naar Lissabon voor topoverleg met Europa. Obama zal er onder meer praten met Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Voor Van Rompuy is het het eerste echte onderhoud met Obama.

Op 20 november vindt in de Portugese hoofdstad Lissabon een Europees-Amerikaanse top plaats, in aanwezigheid van de Amerikaanse president Barack Obama. Een vorige EU-VS-top, die in mei in Madrid moest plaatsvinden, werd geannuleerd na het afzeggen van Obama.

Dat de vergadering in Lissabon plaatsvindt, heeft een praktische reden. Op 19 en 20 november vindt er immers al een NAVO-top plaats.

Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso (foto) wijzen erop dat "de transatlantische relatie uniek is in zijn breedte en diepte en het engagement inhoudt om de idealen van democratie en mensenrechten te promoten, terrorisme te bevechten en de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen".

lees ook