Onrust in Nederland over dalende pensioenen

In Nederland zullen 150.000 mensen vanaf volgend jaar minder aanvullend pensioen krijgen. Dat komt omdat 14 pensioenfondsen van de Nederlandse Centrale Bank verplicht worden om de uitkeringen te verlagen. Mogelijk dalen de aanvullende pensioenen met 1 tot 14 procent.

Naast de 150.000 mensen die nu al op pensioen zijn en mogelijk een lagere uitkering krijgen, zouden ook 550.000 nog werkende Nederlanders een lagere premie krijgen dan waar ze nu recht op zouden hebben. Het aanvullende pensioen zou met 1 tot 14 procent dalen, wat al gauw een slok op de borrel kan schelen.

De lagere uitkeringen zijn een gevolg van een beslissing van ontslagnemend minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA, foto), waarmee er een einde komt aan de uitzonderingsmaatregelen voor zwakke pensioenfondsen. Enkele van die fondsen hebben al een tijdje problemen op de beurs door de kredietcrisis.

Nu verplicht de Nederlandse Centrale Bank hen om nog dit jaar de uitkeringen te verlagen. Door de geheimhoudingsplicht kan de bank niet bekendmaken om welke 14 van de 600 pensioenfondsen in Nederland het gaat. Dat leidt tot nervositeit. "We erkennen dat deze maatregel tot sociale onrust kan leiden", schrijft de bank in een brief. "Maar anders komen de pensioenfondsen later in de problemen en wentelen we de crisis af op jongere generaties", zegt de centrale bank.