Tshisekedi is presidentskandidaat in Congo

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi wa Mulumba heeft zich kandidaat gesteld voor de Congolese presidentsverkiezingen, die in november volgend jaar worden georganiseerd. Ook zijn partij Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) zal deelnemen aan een hele reeks verkiezingen die tussen nu en 2013 worden georganiseerd.

"Ja, ik stel me kandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar", zei de 77-jarige Tshisekedi op een persconferentie in Brussel. Tegelijk riep hij de "strijdlustigen" van zijn partij op zelf ook te kandideren voor de verschillende verkiezingen die nog zullen volgen.

De verkiezingen van 2006 en 2007 deed hij af als een "maskerade". De presidents- en parlementsverkiezingen van 2006 zijn gewonnen door president Joseph Kabila en zijn partij. Tshisekedi heeft zichzelf toen als het ware buitenspel gezet door niet deel te nemen.

Tshisekedi eist voor zijn partij een plaatsje in de Onafhankelijke Nationale Electorale Commissie, die instaat voor de organisatie van de hele verkiezingscyclus. In die commissie zijn traditioneel drie zitjes voorbehouden voor de oppositie.

Tshisekedi verblijft al verschillende maanden in ons land voor medische verzorging. Hij is nationaal voorzitter van de UDPS, die in 1982 werd opgericht als oppositiepartij tegen de dictatuur van Mobutu Sese Seko.

Hij kondigt een congres van zijn partij aan in december, het eerste van de UDPS en roept alle "krachten van de verandering" op om eraan deel te nemen.