7 doden bij bomaanslag in westen van China

In de westelijke Chinese regio Xinjiang zijn zeven doden gevallen bij een zware bomaanslag. De onrust in Xinjiang blijft dus voortduren.

De aanslag vond plaats in de stad Aksu, niet ver van de grens met Kazachstan. Een man is met een voertuig ingereden op een menigte en zou daarop een bom tot ontploffing gebracht hebben. De dader is opgepakt. Bij de aanslag zijn zeven doden en veertien gewonden gevallen.

Meteen zijn de toch al strenge veiligheidsvoorschriften in Xinjiang nog strakker geworden. Vorig jaar zijn daar meer dan 200 doden gevallen bij etnische rellen  tussen islamitische Oeigoeren (een Turkssprekend volk) en ingeweken Han-Chinezen.

De Oeigoeren beschouwen de Chinezen als bezetters. China heeft de opstand met geweld de kop ingedrukt, maar dat heeft de spanningen niet weggenomen.

Xinjiang ligt langs de oude Zijderoute in Centraal-Azië en grenst onder meer aan Kazachstan en Kirgizië.