93 Roma gerepatrieerd vanuit Frankrijk

Vandaag zijn de eerste 93 Roma gerepatrieerd vanuit Frankrijk naar Roemenië. In totaal zal Parijs zo'n 700 Roma repatriëren. De maatregel is erg omstreden.

Vanop de Parijse luchthaven Charles de Gaulle zijn met een lijnvlucht 14 Roma vertrokken naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Vanop de luchthaven van Lyon is een groep van 73 Roma vertrokken richting Roemenië.

Het gaat om Roma die hebben gekozen voor een "vrijwillige terugkeer". In ruil ontvangen ze 300 euro per volwassene en 100 euro per minderjarig kind.

Frankrijk stuurt deze maand in totaal zo'n 700 Roma terug naar hun land van herkomst. De beslissing van de rechtse Franse regering is omstreden en komt er na zware rellen rellen in het dorp Saint Aignan, waar een grote groep Roma auto's vernielden en het lokale politiekantoor aanvielen. Dat was dan weer een reactie op de dood van een 22-jarige jongen door politiekogels.

Volgens sommigen probeert de rechtse president Nicolas Sarkozy met een populistische maatregel zijn gedaalde populariteit op te krikken. Een commissie van de Verenigde Naties heeft trouwens scherpe kritiek geuit op het Franse beleid ten aanzien van de Roma en heeft het over "een scherpe toename van racisme en xenofobie".