"Zorg voor erfgoed in de kijker zetten"

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar bekendgemaakt. "Met de prijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten", zegt de minister.

De prijs wordt elk jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of bijzondere verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Er is een laureaat in elke provincie. Ze werden geselecteerd uit 53  geldige kandidaten. Elke laureaat krijgt 2.500 euro. De eindwinnaar, die op 6 september wordt bekendgemaakt, krijgt nog 12.500 euro extra. Dit zijn de laureaten:

  • Antwerpen: restauratie van de gevelbeeldgroep van de voormalige "Broodjeskapel" in Antwerpen
  • Limburg: restauratie en herbestemming van kasteeldomein "Pietersheim" tot bezoekerscentrum in Lanaken
  • Oost-Vlaanderen: restauratie en herbestemming van het voormalige Jezuïtencollege tot universiteitsgebouw in Gent
  • Vlaams-Brabant: restauratie en herbestemming van molencomplex "'s Hertogenmolens" tot horeca-uitbating in Aarschot
  • West-Vlaanderen: restauratie en herbestemming van de voormalige "Duivenschieting" als onderdeel van de Wellingtonrenbaan tot clubhuis en restaurant in Oostende

"Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten", legt Bourgeois uit. "We moeten het waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een passende bestemming geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen."