Asterix ruilt everzwijn voor hamburger

In Frankrijk is er beroering over de nieuwe reclame van hamburgerketen McDonald's. In het hele land hangen affiches waarop stripfiguur Asterix het kampvuur met everzwijnen heeft ingeruild voor de Amerikaanse hamburgertent.

McDonald's heeft het altijd al moeilijk gehad om voet aan grond te krijgen in Frankrijk. De Fransen bekijken de hamburgerketen immers nog steeds als hét symbool van Amerikaans cultuur-imperialisme. Dat McDonald's nu een Frans symbool heeft ingelijfd, is velen dan ook in het verkeerde keelgat geschoten.

"Veel Fransen zien zichzelf nog als de enigen die zich verzetten tegen de amerikanisering", zegt journalist Thomas Sotinel in Le Monde. "Het is dus grappig om te zien dat juist dat toonbeeld van amerikanisering een Frans symbool gebruikt."

Asterix zal in de toekomst nog vaker worden gebruikt in reclamecampagnes. Zo moet hij binnenkort ook de nieuwe McGrèce promoten.

lees ook