De Duiker is al opgedoken in Antwerpen

Op de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen is al een teken te zien van de Duiker, zijn hand en de Kleine Reuzin. Een metershoge waterstraal schiet om de paar minuten omhoog vanuit een krater in het asfalt.

De eerste voorbijgangers wisten niet goed wat ze moesten denken van het kunstproject. "Een waterleiding die gesprongen is, een aanslag zal het zeker niet zijn", zegt een voorbijganger. "Ik zag net water uit de grond komen, ik vroeg me toch af wat het was," zegt een vrouw.

Anderen hadden wel ongeveer begrepen waarover het ging. "Ik denk dat het een soort van kunstproject is, er zijn stenen die opengebroken zijn", zegt een jonge vrouw, "ik denk dat men wil bereiken dat mensen schrikken van "oei, hier komt water uit", maar ik denk dat het een kunstproject is."

De Duiker, zijn hand en de Kleine Reuzin zijn een creatie van het theatergezelschap Royal de Luxe en verschijnen vanaf morgen tot het einde van het weekend in de Antwerpse binnenstad. Het is een jaarlijks evenement in het kader van de Zomer van Antwerpen.

Het verhaal achter De Duiker

In de tijd van de legenden had een Reus zich op de oever van een grote rivier geïnstalleerd. Alle schepen die over de rivier voeren, moesten langs hem op hun weg. Net zoals er vandaag de dag betaald moet worden voor sommige autowegen, vroeg de Reus aan iedereen die over de rivier wilde varen tol. Met dat geld bouwde hij de stad van zijn dromen. Daar liet hij dokken graven als immense badkuipen voor hemzelf en de andere Reuzen die op bezoek kwamen.

Op een dag namen veroveraars uit een andere wereld hem gevangen en hakten zijn hand af. De stroming voerde de Reus en zijn hand mee naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Raar maar waar, de hand leefde alleen verder op de zeebodem en streelde er de rotsen, algen en vissen om zich bezig te houden.

Op een dag werd een postzak van een schip van de Red Star Line dat naast de hand was gezonken, door een hevige storm meegezogen. Vastberaden en vol moed nam de hand de postzak mee naar een van de badkuipen van de stad. Aangezien de hand geen arm had, kon ze de zak niet op de kade neerzetten.

Intussen was de Kleine Reuzin per boot op zoek naar de Reus, haar oom. Ze vond hem echter niet terug. Op de plek waar de Reus rustte, werd hij gewekt door een geiseruitbarsting. De Reuzen die onder water leefden en hem verzorgden, maakten een duikerspak voor hem, zodat hij op zoek kon gaan naar de Kleine Reuzin, van wie hij zoveel hield.

Over onderzeese zandduinen vervolgde hij zijn weg tot hij bij een van de badkuipen van de stad kwam, waar hij languit ging liggen.

Het verhaal wil dat hij zijn hand, de postzak en de Kleine Reuzin terugvond – maar dat alles is slechts een legende.

Informatie en tekst van Royal de Luxe